VILA MILA SKOZI ČAS

 

Vila Mila je hiša z bogato preteklostjo. Prve podatke o njej najdemo že v katastru iz leta 1827, kjer je zapisano hišno ime Kaischouz in stara hišna številka Grad 10. V župnijski knjigi Bled iz leta 1869 je navedeno hišno ime Kajžovc in lastnica Lucia Čop. Leta 1908 je v hiši, ki je nekoč stala na tem mestu, izbruhnil požar, ki je uničil dobršen del celotnega območja Grad, tudi del blejskega gradu. Še istega leta je bila domačija na novo zgrajena v obliki kot jo vidimo danes in dobila ime »pri Kajžu« oziroma Kajževina. Družina Čop je ostala v njej vse do leta 1980, ko so jo prodali skupini primorskih podjetij – od takat dalje je hiša predstavljala Počitniški dom za zaposlene v teh podjetjih.

 

Družina Omovšek je prišla na Bled v poznih 60-tih letih 20. stoletja in najprej stanovala pri družini Čop. Leta 1969 je od družine Čop odkupila pomožni objekt in na tem mestu zgradila stanovanjsko hišo, v kateri prebiva še danes. Družina Omovšek je vsa leta vzdrževala Kajževino ter posest ob njej in delovala kot oskrbnik za goste, ki so prihajali na počitnice na Bled v sosednjo Vilo. V 90.-tih letih 20. stoletja so se podjetja odločila, da stavbo, ki je bila že v precej slabem stanju, prodajo med več individualnih lastnikov. Družina Omovšek kot delni lastnik in prvi sosed se je ves čas trudila ohranjati videz mogočne stavbe in po večletnem trudu je leta 2007 dokončno odkupila zadnji delež hiše in posest je ponovno postala celota.

 

Po dolgotrajnem usklajevanju načrtov so bila vsa dovoljenja za popolno prenovo nared konec leta 2011, prav v času, ko je družina Omovšek dobila novo članico, Milo. Gradbena dela so stekla poleti 2013 in decembra 2014 je bila grajska lepotica ponovno nared za obiskovalce in simbolično poimenovana Vila Mila.

 

Hiša danes združuje pridih preteklosti in najmodernejšo tehnologijo za udobno bivanje gostov v šestih apartmajih, s prekrasnim vrtom in pogledom na cerkev Sv. Martina ter Blejsko jezero.